Choď na obsah Choď na menu

Kawagarbo-Tibet

27. 2. 2018

Každý, kto ju chcel zdolať, zahynul. Posvätnú horu v Tibete strážia mnísi

Dejisko jednej z najhorších horolezeckých tragédií ľudstva v čínskej provincii Yunan ukrýva krásny vodopád. Kawagarbo je najvyššia hora ľadovcového pohoria Meili, ktoré sa nachádza v tibetských oblastiach provincie Yunnan, v južnej Číne.Pohorie má niekoľko vrcholov s výškou vyše šesťtisíc metrov nad morom, je to teda najvyššie pohorie provincie Yunnan. Zároveň je to posledné pohorie v tejto provincii, ktoré nezdolal žiadny horolezec.

Ročne sem chodia tisíce pútnikov

Z hory steká vodopád, ten je každoročne cieľom tisícov pútnikov, ktorí sem chodia najmä medzi aprílom a októbrom. Po zvyšok roka je táto cesta totiž nedostupná. Dostať sa pod horu nie je ľahké. Je to svätá pôda, preto sa sem dá ísť len pešo. No to je dobre, ako sa vraví, aj cesta je cieľ. A v takto nádhernej scenérii to platí dvojnásobne.

Tvrdý trest za znesvätenie hory

O prvý pokus sa pokúsili Briti pred viac ako sto rokmi, v roku 1902. Neskôr to skúšali aj Američania, Číňania a Japonci. Nik neuspel.Posledný pokus bol extrémne tragický. V roku 1991 tu zahynula celá horolezecká výprava. Nájsť telá sedemnástich horolezcov trvalo sedem rokov. Pohorie Meili sa tak stalo dejiskom jednej z najhorších horolezeckých tragédií ľudstva.

Tibetská púť pre pokročilých

Teplota je tu okolo piatich stupňov, voda je ľadová. Pútnici sem však nosia aj úplne malé deti. V ich očiach je to však stále tá ľahšia verzia okruhu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt provincia Yunnan hory meili